СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі УПЦ МП

Співробітники Служби безпеки України зранку 30 листопада навідалися з обшуками до Почаївської Успенської лаври в Тернопільській області, якою користується Українська православна церква московського патріархату.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, на сайті монастиря оприлюднили публікацію, в якій ображали іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу щодо представників усіх церков, окрім УПЦ МП.

Крім того, як зазначає СБУ, у цьому дописі клірики УПЦ МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від росії.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

Розпочато кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України. За це передбачено штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Зараз триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

У СБУ наголосили, що дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.