СБУ викрила «армію ботів», яка поширювала вірусні програми і здійснювала DDoS-атаки

Служба безпеки України викрила хакера, який створив та керував ботофермою з понад 100 тисячами фейковими обліковими записами. Через неї він здійснював DDoS- та спам-атаки, виявляв уразливості вебсайтів та зламував їх.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За інформацією спецслужби, зловмисником виявився житель Івано-Франківської області. Окрім кібератак і зламування сайтів, він займався підбором паролів до скриньок електронної пошти на віддалених платформах так званим «брутфорсом». 

Замовників знаходив на закритих форумах та у чатах Telegram-каналу, а розрахунки з «клієнтами» здійснював через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

При цьому, за даними слідства, чоловік є представником російської електронної системи миттєвих розрахунків Webmoney, на яку поширюється дія санкцій Ради нацбезпеки України.

Він виготовляв і видавав користувачам атестати підсанкційної платіжної системи для проведення трансакцій.

У ході обшуків, проведених за адресами реєстрації та фактичного мешкання зловмисника, вилучено комп’ютерне обладнання із доказами протиправної діяльності.

Наразі йому готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут). Санкція передбачає до 5 років тюрми;
  • ст. 363-1 (перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Санкція передбачає штраф до 68 тисяч гривень або до 5 років тюрми/обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.