СБУ викрила ексміністра освіти Табачника на співпраці з фсб рф та соратником кадирова

Служба безпеки України знайшла нові факти злочинів міністра освіти часів президентства Віктора Януковича Дмитра Табачника. Цього разу його викрили на співпраці з федеральною службою безпеки рф та соратником глави Чечні рамзана кадирова.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Спецслужба з'ясувала, що Табачник перебуває на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб рф Олегом Козловим. Після початку повномасштабного вторгнення ексміністр координував із представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України.

За даними слідства, Табачник брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей, а також виконував завдання москви щодо «переформатування» освітньої та медичної галузей під потреби росії.

Табачник координував переобладнання більшості навчальних закладів і лікарень регіону під казарми окупантів. Ексміністра також призначили «радником» керівника окупаційної адміністрації окупованої Запорізької області та включили до місцевого осередку кремлівської партії «Єдина росія». У квітні стало відомо, що він балотується в місцеві «депутати» на цій території.

Крім того, СБУ встановила, що Табачник брав участь у розграбуванні майна мешканців Мелітополя. Так, у квітні 2022 року ексміністр організував вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу. Це він робив спільно із «смотрящим» від кадирова за регіоном — Мурадом Саідовим.

Як зазначається, Табачнику оголосили підозру ще й за пособництво державі-агресору (ст. 111-2 ККУ) та порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 ККУ).

У листопаді 2022 року він став підозрюваним у держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 ККУ). А потім СБУ наклала арешт на майно фігуранта на загальну суму у понад 2 мільйони доларів. Табачнику загрожує довічне ув'язнення і конфіскація майна.