Соціальні стипендії зможе отримувати ще одна категорія студентів

Уряд спростив оформлення соціальної стипендії для дітей учасників бойових дій, а також додав іще одну категорії студентів, які можуть претендувати на її отримання.

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України.

Так, із 1 січня 2024 року соціальні стипендії зможуть отримувати студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні, ув’язнені чи в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через збройну агресію рф проти України, а також їхні діти. 

Щоб отримати соціальну стипендію, такі студенти мають подати витяг із реєстру, який підтверджує, що їх позбавляли свободи внаслідок повномасштабного нападу росії.

Для учасників бойових дій та їхніх дітей спростили процес оформлення соціальної стипендії. Так, відтепер їм достатньо буде надати довідку про безпосередню участь у бойових діях, якщо ще не оформлено посвідчення УБД.

Також в уряді полегшили процедуру отримання соціальної допомоги.

Зокрема, її полегшили для таких категорій:

  • люди з інвалідністю з дитинства;
  • діти з інвалідністю;
  • люди, які не мають права на пенсію;
  • люди з інвалідністю.

Відтепер, щоб її оформити, можна буде використовувати скановану копію витягу з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або медичного висновку про дитину з інвалідністю.

Такі зміни зумовлені тим, що під час війни в Україні паперові документи для призначення державної соціальної допомоги частіше стали втрачати, пояснюють у Мінсоцполітики.