Суд зобов'язав провайдерів заблокувати в Україні 426 сайтів

Голосіївський районний суд Києва зобов’язав провайдерів телекомунікацій заблокувати доступ до 426 сайтів, зокрема, російське видання РБК, блог-платформу Livejournal та вебсервіс для хостингу IT-проєктів GitHub.

Про це повідомляє пресслужба Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері звʼязку та інформатизації.

На її сайті можна ознайомитися з повним переліком заборонених сайтів.

Вказується, що за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3. ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство з використанням електронно-обчислювальної техніки) накладається арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Internet  при використанні цих вебресурсів.

На рішення суду вже відреагував в Telegram-каналі міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Ми не дамо і не буде заблокований GitHub Gist. Незабаром буде офіційна заява МВС, Мінінформполітики, Мінцифри», - наголосив він.

Як передає Інтерфакс-Україна з посиланням на джерела в правоохоронних органах, поліція та прокуратура планують подати апеляцію на рішення суду.

«За заявою громадянина поліція в установленому порядку внесла відомості до ЄРДР. Заявник же звернувся самостійно до суду. Суд без участі поліції та прокуратури ухвалив рішення та направив його в поліцію», — йдеться у повідомленні.

Водночас Нацполіція та прокуратура до суду не зверталися.