Суд зобов'язав Венедіктову відкрити справи щодо Дубінського та Деркача - ЦПК

Печерський районний суд Києва за скаргами Центру протидії корупції (ЦПК) зобов'язав генеральну прокурорку України Ірину Венедіктову відкрити кримінальні провадження щодо ймовірного вчинення державної зради народними депутатами Олександром Дубінським і Андрієм Деркачем.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Як зазначається, у жовтні ЦПК звернувся до Офісу Генерального прокурора із заявами щодо депутатів Деркача та Дубінського. На спільній пресконференції вони заявили про необхідність розслідування нібито корупції тоді ще кандидата, а нині обраного президента США Джо Байдена. Також вони ініціювали створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді за «плівками Деркача».

«Зважаючи на стратегічні стосунки України і Штатів, такі дії можна розцінювати як державна зрада», ㅡ повідомили у ЦПК.

Венедіктова, яка єдина, хто має право ініціювати справи щодо депутатів, відмовилась відкривати кримінальні провадження через відсутність «фактичних даних щодо вчинення злочину».

«Центр протидії корупції скористався своїм правом оскаржити бездіяльність генпрокурорки і звернувся до Печерського районного суду Києва з цим питанням. Суд зобов’язав відкрити кримінальні справи щодо Деркача і Дубінського», ㅡ йдеться у повідомленні.

Також суд зобов'язав Венедіктову відкрити ініційовану ЦПК справу про ймовірну брехню в декларації (за вже скасованою статтею), відмивання коштів і ухилення від сплати податків нардепа Олександра Дубінського.