Світовий банк виділив Україні 100 млн доларів на закупівлю медобладнання та вакцин проти COVID-19

Міністерство охорони здоров'я України спільно зі Світовим банком запускає новий проєкт вартістю майже 100 мільйонів доларів щодо придбання вакцин від коронавірусу, діагностичне і лабораторне обладнання для закладів охорони здоров’я.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова на брифінгу.

«Ми опрацьовуємо всі покети документів. Насамперед ці кошти будуть призначені для придбання вакцин від COVID-19, а також діагностичного та лабораторного обладнання», — сказала вона.

Також Шаталова нагадала, що коштом Світового банку МОЗ реалізується спільний проєкт «Поліпшення охорони здоров'я на службі в людей» з бюджетом приблизно 215 мільйонів доларів.

«У Вінниці, наприклад, будують новий лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології, при цьому за кошти Світового банку буде придбано обладнання і центр повністю облаштують. На Волині будують 28 нових повністю укомплектованих амбулаторій загальної практики», — розповіла заступниця міністра.

Щодо інших областей:

  • на Дніпропетровщині — реконструкція відділень екстреної медицини, діагностичних відділень 32 амбулаторій сімейної практики, а також закупівля медобладнання;
  • на Закарпатті — будівництво реперфузійного центру та закупівля обладнання для лікування інфарктів та інсультів, оснащення автомобілів швидкої допомоги;
  • на Львівщині — створили шість міжрайонних центрів для скринінгу онкології та онкопревенції;
  • на Полтавщині — закупили велику кількість кардіологічного обладнання, обладнали 35 автомобілів для збору аналізів;
  • на Рівненщині — реконструкція 38 амбулаторій.

«Загалом Світовий банк спільно з Міністерством охорони здоров'я повноцінно реалізував реконструкцію 102 амбулаторій сімейної практики, з них 91 вже ввели в експлуатацію», — резюмувала Шаталова.