Світовий Конгрес Українців вимагає не чіпати норми мовного закону

Світовий Конгрес Українців (СКУ) звернувся до Верховної Ради та вимагає не чіпати норми мовного закону про обов’язкове демонстрування фільмів та проведення культурно-мистецьких заходів державною мовою.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook.

Звернення СКУ збуло направлене до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, голови  Комітету Верховної Ради України з питань  гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, голів депутатських груп і фракцій у Верховній раді України та до уповноваженого із захисту державної мови.

«Упродовж усієї своєї історії Світовий Конґрес Українців (СКУ) та об’єднана навколо нього понад 20-мільйонна українська діаспора активно відстоюють позиції української мови в діаспорі та в Україні. Саме тому ми щиро вітаємо позитивні зрушення, що відбуваються останнім часом у питаннях зміцнення статусу української мови як державної та помітного збільшення її присутності в публічних сферах на всій території України», - йдеться у листі.

За словами Креміня, у СКУ переконані, що значною мірою цей успіх пов’язаний із прийняттям два роки тому закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», окремі норми якого поступово набувають чинності і на практиці доводять свою ефективність. 

«До цього часу на українському телебаченні переважають фільми, серіали, розважальні шоу, які демонструються мовою країни-агресора та значно гальмують процес подолання наслідків тривалого зросійщення», - констатують у Конґресі. 

Усвідомлюючи вплив, який має телебачення на формування інформаційного та культурного простору, Конґрес закликав Тараса Креміня особисто та Верховну Раду України не підтримувати законопроєкти окремих депутатів щодо відтермінування набрання чинності норм закону про обов’язкове демонстрування фільмів та проведення культурно-мистецьких заходів державною мовою.

«Сподіваємося, що завдяки послідовній та рішучій позиції Верховної Ради України щодо зміцнення статусу української мови, 30-ту річницю своєї незалежності Україна та українці всього світу будуть святкувати, насолоджуючись культурним продуктом, що транслюється рідною українською мовою», - наголосили у СКУ.

Кремінь сподівається, що народні депутати України у питанні захисту державної мови стануть на бік українців та держави, «а не обслуговуватимуть інтереси окремих кіновиробників та медіахолдингів».