Троє членів наглядової ради «Нафтогазу» подали у відставку

Троє незалежних членів наглядової ради НАК «Нафтогаз» 7 вересня подали у відставку. Кажуть, що таке рішення ухвалили через низку порушень, зокрема щодо призначення Юрія Вітренка очільником компанії й тиском з боку влади.

Про це вони повідомили під час брифінгу, передає «Інтерфакс-Україна».

Так, у відставку йдуть голова наглядової ради Клер Споттісвуд (Велика Британія) та члени наглядової ради Бруно Лескуа (Франція) і Людо Ван дер Хейден (Бельгія).

Вони були незалежними членами наглядової ради. Ще троє членів — представники держави. Тепер через відсутність кворуму наглядова рада не зможе ухвалювати рішення.

«Ми дуже стурбовані майбутнім "Нафтогазу": нас турбує і фінансовий стан, і можливість вести виробництво, оскільки інвестиції не йдуть. Юрій (Вітренко) не дозволяє робити інвестиції, компанія ніби в замороженому стані, і люди бояться», — заявила Споттісвуд.

За її словами, після призначення Вітренка майже не було нормального спілкування з наглядовою радою, документи від голови правління не надходили, на запитання наглядової ради він не відповідав, а з компанії почали йти талановиті керівники.

«Ми просто не можемо бути ефективні в таких обставинах, оскільки ми якісь рішення ухвалюємо, а вони не виконуються», - підкреслила голова наглядової ради.

«Причина, чому ми подали у відставку, - ми жодного рішення не можемо ухвалити, не хочемо бути свідками того, що робиться при Вітренку...», - підтвердив таку позицію Лескуа.

Усі троє наголосили, що Вітренко був призначений на цю посаду із порушеннями.

Віцепрем’єр і міністр економіки Олексій Любченко на засіданні уряду 8 вересня підтвердив, що міністерство отримало заяви про відставку трьох незалежних членів.

Напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував конкурс на посади до наглядової ради.