У державну власність повернули «трубу Медведчука»

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Фонду державного майна на визнання права власності за державою на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок», ще відомої як «труба Медведчука».

Про це повідомляє ФДМУ.

Україна не один рік намагалися повернути цю частину нафтопродуктопроводу у державну власність, і ось нарешті 26 червня суд задовольнив позов Фонду держмайна.

Нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок» був збудований в 1957–1968 роках. На момент розпаду СРСР він належав до загальносоюзної власності, тому після проголошення незалежності мав перейти до української держави.

Однак цього не сталося. Багато років цим активом користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт».

Лише у 2011 році за позовом Генпрокуратури Господарський суд Рівненської області визнав за Україною в особі ФДМУ право власності на українську частину нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок». 

У 2014–2015 роках Рівненський апеляційний господарський суд та Вищий господарський суд залишили це рішення без змін.

Однак у 2017 році Господарський суд Рівненської області змінив своє рішення, визнавши право власності на українську частину нафтопродуктопроводу за дочірнім підприємством «Транснєфтєпродукту» — ТОВ «ПрикарпатЗахідТранс». Фактичним власником компанії ЗМІ вважали олігарха Віктора Медведчука, якого тепер обвинувачують у державній зраді. 

Надалі апеляційна та касаційна інстанція залишили це рішення без змін.

У тому ж році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин цієї передачі. За даними НАБУ, в основі нового рішення Господарського суду Рівненської області був свідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи.

У межах розслідування детективи НАБУ та прокурори САП звернулися до суду з клопотанням про арешт української частини нафтопродуктопроводу. 

У лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив це клопотання. Із 2021 року цей актив знаходиться в управлінні АТ «Укртранснафта», засновником і єдиним акціонером якої є НАК «Нафтогаз України».

ФДМУ, одночасно з розслідуванням НАБУ та САП, зробив спробу повернути у державну власність українську частину нафтопродуктопроводу. У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив суд визнати за державою цей актив. Наприкінці червня суд став на бік ФДМУ.