У МЗС розповіли, як видаватимуть візи росіянам

Громадяни рф зможуть отримати українську візу через незалежну міжнародну компанію-посередника VFS Global у восьми містах росії.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко в інтерв’ю DW.

Посередника залучать до процесу, оскільки українські консульства не працюють в рф від моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Візовими центрами VFS Global можна буде скористатись у восьми російських містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Казані, Новосибірську, Ростові-на-Дону та Самарі.

А громадяни рф, які перебувають у третіх країнах, можуть звертатися по візу до українських дипустанов у цих країнах.

«Це будуть стандартні українські візи і стандартна процедура отримання, але за невеликим винятком. Оскільки росія належить до категорії держав із підвищеним міграційним ризиком, відповідно, перевірка візових клопотань буде займати більше часу, тому що буде здійснюватися глибше», — пояснюють у МЗС.

Потрапити в Україну зможуть не всі росіяни. Відмовлятимуть у видачі візи тим, які є у санкційних списках чи в переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці України. До них належать, зокрема, деякі російські актори, співаки, діячі культури.

Але навіть видана віза не гарантуватиме вільного в'їзду в Україну, остаточне рішення щодо перетину кордону ухвалюватимуть українські прикордонники.

Нагадаємо, 17 червня президент України Володимир Зеленський анонсував запровадження візового режиму з росією з 1 липня.