У найближчі три роки в Україні висадимо мільярд дерев, - Зеленський

Президент Володимир Зеленський під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Екологія» підписав указ про старт проєкту «Зелена країна».

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Так, президент планує збільшити площу лісів в Україні.

«Ми розпочинаємо проєкт «Зелена країна». Одразу скажу – це не політичний, а суто екологічний проєкт для природи й довкілля. Ми поставили перед собою амбітну, але, я впевнений, досяжну мету – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів. Задля цього у найближчі три роки ми прагнемо висадити в Україні один мільярд дерев», – зазначив Зеленський.

Крім того, глава держави окреслив найважливіші напрямки у сфері екології та захисту довкілля.

За даними Державного агентства лісових ресурсів, наразі загальна площа лісового фонду України — 10,4 мільйона гектарів, з них 9,6 мільйона гектарів — дерева та інші рослини. У 2020 році висадили 180 мільйонів молодих дерев по всій Україні.

Також Зеленський згадав про закон про інвентаризацію лісів та запущена система, яка має зібрати дані про ліси, їхню кількість, якість та ресурсний потенціал. 21 квітня 2021 року уряд затвердив проведення інвентаризації. Її результати мають опублікувати на «Урядовому порталі».

«Одним з головних союзників у боротьбі зі змінами клімату є наші лісові ресурси. На жаль, лісова галузь не зазнавала жодного реформування фактично 50 років. Ми почали перетворення, які змінять систему управління лісами, запровадять найкращі європейські практики та зроблять цю галузь максимально відкритою», – наголосив глава держави.

Він розповів, що нові правила продажу деревини покликані ліквідувати «сірий» ринок в Україні. Зокрема, на електронних аукціонах – прозоро й без корупційних ризиків – має реалізовуватись 100% необробленої деревини.

«Перші кроки на цьому шляху вже принесли свої результати: це плюс один мільярд доходів державних лісгоспів лише за перший квартал року», – зауважив Зеленський.