У Раді пропонують заборонити орендувати чи купувати житло без рієлторів

Народні депутати зареєстрували законопроєкт №3618 «Про рієлтерську діяльність», яким пропонують заборонити орендувати (здавати в оренду) чи купувати (продавати) житло в Україні без рієлторів. Про це йдеться на сайті парламенту.

Ініціаторами законопроєкту переважно є депутати зі «Слуги народу», зокрема 9 з 11 членів профільного комітету Ради, який буде розглядати його.

Так, рієлторів хочуть зобов'язати вносити інформацію щодо договорів (з присвоєнням унікального номера) у новий сервіс — Єдину інформаційну базу. Незареєстровані у базі рієлторські договори вважатимуться недійсними. Сама база буде публічною і доступною онлайн.

Водночас рієлтори будуть проводити паспортизацію об’єктів, без якої, наприклад, прорекламувати свою квартиру (скажімо на сайті оголошень) — неможливо. Передбачається, що реклама нерухомості міститиме в собі номер паспорта об’єкта. За невиконання цієї вимоги законопроєкт передбачає штраф у 47,2 тисячі гривень.

Рієлтори не зможуть працювати без свідоцтв. За порушення цієї норми законопроєкт передбачає штрафи — від 8,5 до 17 тисяч гривень із конфіскацією прибутку. Повторне порушення буде каратися від 17 до 34 тисяч гривень (також з конфіскацією прибутку).

Окрім цього рієлторів хочуть зобов'язати  пройти професійну підготовку та складати кваліфікаційний іспит. Атестовані рієлтори будуть вноситися у ще один новостворений сервіс — Єдиний реєстр рієлторської діяльності (Єдиний реєстр фізичних осіб, юридичних осіб та професійних об’єднань у сфері рієлторської діяльності). 

Іспит проводитиме комісія «Національної федерації фахівців у сфері рієлторської діяльності». До її складу входитимуть фахівці, яких делегуватимуть професійні об’єднання. Ця федерація також контролюватиме Єдиний реєстр рієлторської діяльності.

У Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України заявили, що ухвалення законопроєкту у цій редакції є неприпустимим і несе суттєві ризики для ринку надання рієлторських послуг.

Водночас в експертному аналітичному центрі «Інститут законодавчих ідей» заявили про корупційні ризики і також дали негативну оцінку документу.