УГКЦ перейде з 1 вересня на новий календар

З 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква перейде на новий стиль у святкуванні нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії. 

Про це заявив предстоятель УГКЦ Блаженніший митрополит Святослав у прямому етері «Живого телебачення», повідомляючи про рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, передає пресслужба церкви.

За словами митрополита Святослава, на рішення Синоду вплинули прохання вірних та консультації з духовенством і монашеством про назрілу потребу календарної реформи.

Отже, Архиєрейський Синод УГКЦ в Україні постановив:

  • Перейти з 1 вересня за новим стилем (початок церковного новоліття) 2023 року на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії;
  • Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

Як пояснив Громадському керівник інформаційного відділу департаменту інформації УГКЦ, отець Тарас Жеплінський, зміняться дати нерухомих свят, зокрема Різдва, та іменин, але день святкування Пасхи вираховуватимуть як зазвичай. Це також ніяк не відобразиться на канонах. УГКЦ залишиться за догматами католицькою церквою.

Предстоятель УГКЦ розповів, що календарна реформа матиме два етапи.

«Зараз ми зробили перший крок. Другий стосується святкування Пасхи. Зараз є дві пасхалії — візантійського світу (стара пасхалія), і римо-католицької Церкви (григоріанська пасхалія)», — зазначив Блаженніший Святослав.

За його словами, у 2025 році відзначатиметься річниця Нікейського собору. Наразі ведеться дискусія щодо спільної оновленої пасхалії, яка дасть змогу всім християнам святкувати Пасху разом.

Нагадаємо, священний Синод ПЦУ 2 лютого благословив парафіям та монастирям, які цього хочуть, використовувати новоюліанський (григоріанський) календар.

Також вирішено скликати 24 травня 2023 засідання Архієрейського Собору, одним з питань порядку денного якого буде обговорення календарної реформи.