Україна отримала статус асоційованої держави-учасниці Ініціативи трьох морів

На саміті Ініціативи трьох морів у Бухаресті 6 вересня Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор'я». Це означає, що Україна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в межах цієї ініціативи.

Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає пресслужба відомства.

Зазначимо, Ініціатива трьох морів — міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об'єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів, та Україну. Вона спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів.

На сьомому саміті в Ризі у 2022 році Україна отримала статус партнера-учасника ІТМ, де-факто ставши учасницею цієї ініціативи.

Свириденко зазначила, що в перший день цьогорічного саміту дискусія концентрувалася передовсім на питанні України.

«Для наших партнерів війна, яку розпочала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів: модернізацію інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій в енергетику та інші стратегічні сектори, аби повністю позбутися російської нафти та газу. Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію», — зазначила міністерка.

Вона зазначила, що держави, які беруть участь у цій ініціативі, розвивають транспортні спроможності для полегшення експорту з України. А тому, попри війну та регулярні обстріли, торгівля в Дунаї та торгівельні шляхи, які йдуть у порти Румунії, Болгарії, Хорватії та Греції, швидко розвивається.

«З перемогою і відновленням повної свободи навігації у Чорному морі, ми побачимо нову реальність торгівлі в регіоні Ініціативи трьох морів — вільну та ефективну, завдяки розвиненій інфраструктурі», — зазначила Свириденко.