Українська мова у сфері обслуговування: за тиждень надійшло 195 скарг про порушення закону

За перший тиждень дії статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якою вся сфера обслуговування має перейти на українську, до Секретаріату мовного омбудсмена щодо порушень законодавчих норм надійшло 195 скарг.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook.

Він зазначив, що найбільше скаржилися на порушення у Києві та Київській області (74 скарги). Найменше звернень надійшло з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 скарг, одесити та харків’яни - по 12.

«Більшість із них стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів (117), про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 громадянина, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою – 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти - 4, використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови під час виконання своїх обов’язків - 3», - зазначив Кремінь.

Також на телефонну лінію Секретаріату омбудсмена за наданням додаткової інформації та консультацій звернулося близько 50 людей.

«Громадяни, серед іншого, просили роз'яснити, чи зобов’язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача», - розповів мовний оомбудсмен.

Він переконаний, що така невелика кількість звернень і скарг на порушення у сфері обслуговування — це результат інформаційної кампанії та роз'яснювальної роботи серед органів державної влади та місцевого самоврядування, малого та середнього бізнесу, мережевих закладів торгівлі, медичних установ, освітніх закладів та соціальної сфери.

«Це свідчення законослухняності більшості представників сфери обслуговування, які, попри карантинні обмеження, продовжують створювати кращі умови для громадян України», - підкреслив Кремінь.

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з законом, підприємства, установи та організації усіх форм власності та підприємці мають обслуговувати українською мовою.

Якщо законодавчі норми буде порушено, то закладу оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів. У разі повторного порушення протягом року на заклад чекає штраф від 5100 до 6800 гривень.