Українці, які постраждали від російської агресії, можуть отримати компенсацію до 30 тисяч євро

Кожен громадянин України, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5 до 30 тисяч євро. Для цього потрібно подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Сформувати таку заяву можна онлайн через відповідну електронну систему.

Платформа вказує перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування, насильницьке зникнення людини тощо.

У Мінцифри вказують, що система спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує, що саме потрібно вказати. 

Як наголошується, заяву потрібно встигнути подати протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

Заяву можна заповнити і за родича, якщо він не може подати її самостійно. 

Як подати заяву до ЄСПЛ?

Спершу треба заповнити форму на сайті: https://espl.com.ua/.

Потім необхідні документи потрібно завантажити на комп'ютер, роздрукувати та надіслати у конверті через одне з відділень «Укрпошти» до ЄСПЛ.

Адреса ЄСПЛ сформується автоматично під час заповнення заяви на сайті — її необхідно наклеїти на упаковане відправлення у відділенні. Відправлення є безплатними.

Термін розгляду заяви може становити від одного року, але ймовірність отримання компенсації є високою, зазначає «Фонд Східна Європа». Так, минулого року ЄСПЛ визнав порушення прав людини у понад 90% справ проти росії. 

Організатори платформи наголошують, що кожна заява важлива, бо допомогає й особисто вам отримати компенсацію за завдану шкоду, і кожному українцю — досягти засудження дій агресора і запобігти новим злочинам.