«Укрзалізниця» оголосила про запуск першого у світі автономного поїзда-кухні
Національний перевізник «Укрзалізниця» разом з американським філантропом Говардом Баффетом створив автономний поїзд-кухню, щоб годувати українців на прифронтових територіях. Зазначається, що це єдиний такий поїзд у всьому світі.
Про це повідомила пресслужба УЗ.
Food Train здатен працювати автономно 5-7 діб та виготовляти понад 10 тисяч порцій їжі щодня.
Для виготовлення такої кількості порцій треба лише 14 кухарів та ще 7 залізничників — для підтримки операційної діяльності поїзда.
Загалом поїзд має довжину близько 150 метрів та складається з 6 вагонів:
- генераторного з потужністю до 400 кВт і власною заправною станцією всередині;
- вагона-холодильника з морозильною камерою для зберігання продуктів;
- двох вагонів з холодною та гарячою кухнею відповідно для безпосереднього приготування страв;
- вагона для персоналу поїзда та кухарів з душем та пральною машиною;
- багажного вагона, що вміщує 27 тисяч літрів води, має фільтраційну та насосну станції.
Усі вагони пройшли капітальний ремонт і повну модернізацію на підприємствах «Укрзалізниці».
Обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо.
Створення та операційна діяльність поїзда-кухні повністю фінансуються Фондом Говарда Баффета.
Ідея побудови поїзда, який дав би змогу гарантовано й автономно годувати українців на територіях із серйозними пошкодженнями логістичних та електромереж, газо- й водопостачання, виникла у Баффета, коли він залізницею подорожував Харківщиною, Донеччиною, Миколаївщиною та Херсонщиною, пояснили в «Укрзалізниці».
Голова правління залізничної компанії Євген Лященко зазначив, що найближчим часом команда проєкту заступить на постійне чергування в найскладніших прифронтових районах України.
У день тестового запуску поїзда в Києві, 22 вересня, кухарі Food Train видали тисячу гарячих обідів за 2 години для волонтерів Save Ukraine, пасажирів евакуаційного рейсу із Сум, а також мешканців прихистків у Ірпені та Бучі.