Уряд продовжує карантин до 31 серпня

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів на своєму засіданні 16 червня офіційно продовжить карантин в Україні на тлі пандемії коронавірусу до 31 серпня 2021 року.

Про це він сказав на засіданні уряду.

За словами прем'єра, знову будуть послаблені карантинні обмеження. Зокрема, поки Україна перебуває на «зеленому» рівні карантину, непотрібно проходити контроль самоізоляції через мобільний додаток «Дій вдома», що дасть можливість оновити програму.

Раніше очільник Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко пропонував уряду продовжити карантин на все літо, але значно його пом'якшити для бізнесу, а також щодо поїздок за кордон. Він казав, що його відомство підготувало пропозиції про моделі дії в Україні «зеленого» рівня епідбезпеки.

Зокрема, у МОЗ планують:

  • скасувати вимоги щодо заповненості залів;
  • дозволити повноцінне функціонування спортзалів;
  • спростити процес проходження кордону після повернення з літніх відпусток.

Ляшко зазначав, що якщо ситуація буде погіршуватися, уряд знову запровадить «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень карантинних обмежень. 

У МОЗ підкреслили, що зараз на всій території країни встановлюється «зелений» рівень епідемічної небезпеки. В таких умовах у громадському транспорті та під час масових заходів або відвідин приміщень всі учасники мають дотримуватись маскового режиму.

Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умов носінням масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.

Необов'язково носити маску, якщо у всіх учасників і організаторів заходу є один з наступних документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до проведення заходу);
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до проведення заходу);
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

При «зеленому» рівні епідемічної небезпеки в Україні перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України або іноземців з посвідкою на постійне проживання.