Уряд затвердив Концепцію космічної програми до 2025 року

13 січня Кабінет міністрів на черговому засіданні схвалив концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної програми України на 2021-2025 роки.

Про це у Facebook написав віцепрем’єр-міністр України, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

«Нарешті ситуація в галузі буде зрушена із мертвої точки, адже останні кілька роки вона, фактично, існувала у замороженому стані, не розуміючи ані своїх пріоритетів, ані належних умов для розвитку»,- повідомив міністр.

Він наголосив, що метою Концепції є посилення використання космічного потенціалу, підвищення його впливу на розвиток суспільства, забезпечення реалізації інтересів держави у сфері оборони та національної безпеки.

Зазначимо, що у програмі йдеться про розвиток космічної освіти та важливість організації досліджень, держпідтримку науково-технічних проєктів, оновлення космічного законодавства та міжнародну співпрацю. Зокрема, у відомстві хочуть реалізовувати спільні проєкти в рамках програми ЄС "Горизонт-Європа", співпраці з Європейським космічним агентством, NASA та іншими.

Необхідна сума для виконання програми на 2021-2025 роки орієнтовно становить 30 млрд грн, проте лише половина передбачена коштом держбюджету.