В окупованому Криму почало міліти водосховище, яке використовували на потреби південно-східної частини півострова

У Білогірському водосховищі почав знижуватися рівень води. Раніше окупаційна влада відновила спуск води з цього водосховища на потреби південно-східного Криму.

Про це повідомляють «Крим.Реалії».

Станом на початок травня рівень води у водосховищі опустився значно нижче смуги прибою. Це сталося за минулі два тижні з початку спуску води з нього.

«Води з Білогірського водосховища спускають більше, ніж туди надходить, відповідно рівень води в ньому став помітно падати. І це тільки початок. Влітку цей процес відбуватиметься набагато швидше, а це означає, запаси корисного об'єму води можуть вичерпатися ще швидше, ніж торік», – повідомив активіст громадського руху «Вільний Крим» із Білогірського району Решад Меметов.

Як зазначається, на річці Біюк-Карасу нижче греблі Білогірського водосховища окупаційна влада демонтувала земляну дамбу, споруджену торік підрозділами російських трубопровідних військ.

Наразі об'єм води в кримських водоймищах зараз значно менший, ніж станом на 1 травня 2020 року.

«До початку травня загальний сумарний об'єм води у водосховищах, розташованих в річищах річок, склав 85,801 млн кубічних метрів, що на 24,411 млн кубічних метрів більше, ніж місяць тому, але на 8,979 млн кубічних метрів менше, ніж станом на 1 травня 2020 року», — пише видання з посиланням на повідомлення «кримського Гідрометцентру».

Нагадаємо, після незаконної анексії Криму Росією Україна перекрила канал, яким вода з материкової частини потрапляла на півострів. Цим забезпечували до 85% потреб Криму в прісній воді.

Підконтрольний Кремлю «глава» Криму Сергій Аксьонов стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень. Із вересня 2020 року частині населення почали подавати воду суворо за годинами, а потім окупаційна влада анонсувала обмеження водопостачання в низці населених пунктів ще й на південному узбережжі півострова.