В Україні набули чинності зміни до ПДР, які стосуються водіїв, пасажирів, велосипедистів та пішоходів

В Україні вступили в силу зміни до правил дорожнього руху, які зобов'язують, зокрема, пристібатися водіїв та пасажирів таксі, а пішоходів - в темний час доби використовувати світловідбиваючі елементи в одязі.

Про це повідомив у Facebook перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Так, у новій редакції ПДР прибрали більшість виключень, пов’язаних із використанням паска безпеки.

  • Якщо раніше водії та пасажири таксі могли не пристібатися під час руху в населеному пункті, а інструктори з водіння і за його межами, то тепер всі вони повинні бути пристебнуті.

Це правило зобов'язує водіїв таксі забезпечити наявність ременів безпеки як на передньому, так і на задньому сидінні і нагадувати пасажирам про необхідність їх використовувати.

Не пристібатися в населеному пункті дозволяється лише водіям і пасажирам з інвалідністю, якщо це фізіологічно неможливо, а також водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів.

  • Велосипедистам тепер можна рухатися смугою для маршрутрних транспортних засобів.

В уряді вважають, що такі зміни розвивають велосипедну інфраструктуру та зменшують травматизм серед велосипедистів. Це пояснюють тим, що громадський транспорт рухається зі швидкістю в середньому 20 км/год, натомість звичайні автівки — 50 км/год. Велосипедисти можуть тепер не лише рухатися, а й зупинятися на цій смузі.

  • Пішоходи відтепер мають обов’язково носити світлоповертальні елементи в темну пору доби або в умовах недостатньої видимості.

Під такими елементами мається на увазі або спеціальний одяг, або просто стрічка чи наклейка. Раніше така опція була «по можливості» — пішоходу треба було просто «виділяти себе», аби помітив водій.

  • Також забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чистими і достатньо освітленими.

Змінився вигляд трьох дорожніх знаків:

  • «Кінець дороги з удосконаленим покриттям» став називатися «Зміна покриття»;
  • «Вид транспортного засобу» відтепер показує ваговоз ззаду, а не збоку;
  • «Інформаційна таблиця небезпечного вантажу» стала «Табличкою оранжевого кольору».

Нагадаємо, що з 1 листопада в Україні почали діяти засоби для заспокоєння дорожнього руху. Це означає, що, крім «лежачих поліцейських», пригальмовувати водіїв будуть острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери та розділювальні смуги. Їх будуть проєктувати під час ремонту чи модернізації вже наявних доріг і вулиць, а також під час будівництва та реконструкції. Особливу увагу приділятимуть тим ділянкам, де автівки контактують із пішоходами та велосипедистами.