В Україні ухвалили законопроєкт про медіа, який необхідний для вступу в ЄС

Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт №2693-д «Про медіа». Його ухвалення є однією з вимог, необхідної для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Відповідний проєкт закону підтримали 299 народних депутатів.

Цей документ внесли до парламенту ще у 2020 році. Але у першому читанні його схвалили лише у серпні 2022 року. Перед тим, як закон запрацює, його має підписати президент.

Ухвалення цього законопроєкту необхідне для початку переговорів щодо вступу в ЄС. Представництво ЄС в Україні підтримувало плани парламенту розглянути його.

Законопроєкт має забезпечити конкурентний медіаринок із правилами для всіх, незалежним регулятором та відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Як зазначається, документ буде регулювати онлайн-медіа, які за чинного законодавства не мали окремого статусу. Так, у законопроєкті з'явилося визначення, що онлайн-медіа вважатимуться ЗМІ, які регулярно поширюють інформацію за допомогою інтернету на власному вебсайті. Але це не стосуватиметься медіа, які віднесені до аудіовізуальних медіа.

В Інституті масової інформації (ІМІ) називають таке визначення позитивною зміною у документі. Оскільки у перших редакціях депутати пропонували називати онлайн-медіа всіх, хто має сторінку в соцмережах.

Національна рада з питань теле- та радіомовлення отримає більше повноважень. Наприклад, вона регулюватиме й діяльність онлайн-медіа та матиме повноваження накладати покарання. Однак в ІМІ вказують на ризики залежності Нацради від влади.

Половину членів регулятора призначає президент, решту - Верховна Рада.

В ІМІ наголошують, що в умовах президентської монобільшості у парламенті Нацрада фактично потрапляє під контроль влади.

Низка норм законопроєкту направлена на обмеження щодо змісту інформації. Наприклад, забороняється поширювати російську пропаганду; інформацію, що принижує чи зневажає українську мову; інформацію, що заперечує або виправдовує злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні; пропаганду наркотичних та психотропних речовин тощо.

Деякі депутати заявляли, що у законопроєкті є антиукраїнські норми. Так, народний депутат від «Євросолідарності» Володимир В'ятрович говорив, що документ скасовує ухвалену у червні норму, яка передбачає обмеження для музики з росії.