В Україні вводять "карантин вихідного дня"

Уряд запроваджує "карантин вихідного дня", який почне діяти з 14 до 30 листопада.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів 11 листопада.

Отже, жорсткі обмеження будуть діяти з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. За словами уряда, цей захід необхідний, щоб уникнути локдауна.

Зазначається, що у вихідні буде заборонена робота торгово-розважальних центрів, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, а також робота театрів і проведення масових заходів.

Крім того, буде заборонено приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери.

Обмежувальні заходи не торкнуться роботи продуктових магазинів, аптек, АЗС, об'єктів торгівлі засобами гігієни, ветеринарними препаратами і кормами.

Також зможуть працювати фінансові установи, СТО та доставка їжі. У звичайному порядку буде здійснюватися інкасація та перевезення валютних цінностей.

Ресторани і кафе зможуть обслуговувати відвідувачів тільки на винос. Громадський транспорт зупиняти не заплановано.

«Розумію, що нові обмеження неприємні та болісні для багатьох представників бізнес-спільноти, що зайняті у ресторанній, розважальній та культурній сферах. Уряд готовий підставити плече, аби підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня», — наголосив прем’єр.

За словами Шмигаля, повною мірою відновлять та розширяться наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);
  • можливість застосування механізму визнання "карантину вихідного дня" форс-мажорною обставиною. Це оговорюється з Торговельно-промисловою палатою;
  • продовження реалізації програми доступних кредитів "5-7-9", яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

Нагадаємо, сьогодні, 11 листопала, біля будівлі Кабінету міністрів проходить акція протесту рестораторів проти запровадження "карантину вихідного дня" #МаюПравоПрацювати.