В Україні заборонили рекламу та продаж електронних сигарет, а також їхнє куріння в громадських приміщеннях

Верховна Рада 16 грудня ухвалила проєкт закону №4358 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну". Він, зокрема, має врегулювати пристрої для куріння, урівнявши їх зі звичайними сигаретами.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Відповідний документ підтримали 317 народних депутатів.

Так, законопроєкт прирівнює пристрої для нагрівання тютюну та електронні сигарети до звичайних. Відтепер їх не можна буде курити в громадських приміщеннях.

Також документ забороняє продавати тютюнові вироби, електронні сигарети та рідини до них людям до 18 року, рекламувати, спонсорувати чи стимулювати їх продаж. Встановлено штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1 020 грн, а в разі повторного порушення протягом року – 10 200 грн.

Крім того, попередження про наслідки куріння тепер має бути комбінованим, тобто містити картинку й текст, і займати 65% від розміру пачки, а не 50%, як було раніше. Також 30% пачки тепер займатиме попередження на пакуваннях електронних сигарет і рідин для них. 

Законопроєкт також забороняє продаж ароматизованих смакових (фруктові, цукерки, ментол та ін.) тютюнових виробів та електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів.

У пояснювальній записці йдеться, що такі вироби приваблюють дітей та молодь до початку куріння, створюючи хибне враження про наслідки вживання тютюнових виробів.

Як уточнили в Міністерстві охорони здоров'я, закон набирає чинності через 18 місяців із дня його опублікування.