В Україну прибула перша партія COVID-вакцини від Pfizer в межах COVAX

Сьогодні, 16 квітня, у міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни) приземлився літак, який доставив вакцину проти COVID-19 від компаній Pfizer та BioNTech. Це перша поставка в межах ініціативи COVAX в Україну.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Як зазначається, перші 117 тисяч доз препарату Україна отримала безоплатно. Їх, в першу чергу, використають для щеплення персоналу і мешканців будинків для літніх людей. Потім - працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.

«Ми вітаємо отримання першої із поставок вакцини в рамках глобальної ініціативи та підтримку міжнародних партнерів. Для України важливо, що в умовах жорсткої конкуренції і боротьби за доступ до вакцин у світі COVAX на практиці підтверджує виконання завдань, для яких і створювалось це глобальне партнерство - забезпечити справедливі можливості для всіх», - наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Він додав, що Україна поставила перед собою чітку задачу – охопити щепленням проти COVID-19 більшість дорослого населення України вже цього календарного року.

«Це важка задача, проте вона точно може бути виконана. Цей процес стане справжнім логістичним і управлінським викликом, оскільки для вакцинації будуть задіяні різні виробники і типи вакцин, кожна з яких має свої умови для застосування, транспортування і зберігання», - зазначив міністр.

Крім того, у МОЗ зауважили, що за кілька днів до поставки вакцин ЮНІСЕФ в рамках COVAX також доставив в Україну близько 140 тисяч шприців для розведення вакцини з розчинником та ін’єкцій та більше 1 300 коробок для їх безпечної утилізації.

«Поставки вакцин різних виробників в рамках COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України. У рамках механізму COVAX ЮНІСЕФ закуповує і постачає лише ті вакцини проти COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ», - підсумували у відомстві.

Завтра, 17 квітня, 29,25 тисяч доз вакцини розвезуть у регіони, а 18 квітня вже почнуться щеплення. Вакцину будуть транспортувати у спеціальних контейнерах із сухим льодом.