В Укренерго повідомили, що ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС залишається критичною

Ситуація із запасами вугілля на теплових електростанціях залишається критичною. Його обсяги на складах ТЕС становлять лише 34% від мінімально необхідних запасів.

Про це повідомила пресслужба НЕК «Укренерго».

Так, з початку листопада 2020 року до 21 лютого запаси вугілля всіх марок на складах ТЕС зменшилися у 8,3 раза до 301,1 тисячі тонн, із них газового вугілля – в 11,2 рази до 190,4 тисячі тонн, антрацитового – в 3,3 рази до 110,7 тисячі тонн.

Водночас приблизно 51,6% запасів вугілля (155,5 тисячі тонн) зосереджено лише на двох ТЕС — Луганській та Слов’янській.

За минулий тиждень, 15-21 лютого, запаси газового вугілля на ТЕС зменшилися на 1% (-1,8 тис. тонн), антрацитового — на 8,7% (-10,5 тис. тонн). 

В Укренерго зазначили, що жодних відключень будь-яких категорій споживачів, пов’язаних із заходами для примусового зниження споживання в енергосистемі, за минулий тиждень та станом на зараз не відбулося.

Також в Укренерго підкреслили, що в умовах зниження середньої температури повітря в період з 15 по 21 лютого забезпечували балансування енергосистеми та дотримання її операційної безпеки всіма доступними засобами. Зокрема:

  • 15 лютого після проведення ремонтних робіт до мережі під'єднали енергоблок №2 Хмельницької АЕС, що дало додатково енергосистемі 1000 МВт потужності;
  • декілька енергоблоків Трипільської та Зміївської ТЕС працювали на резервному паливі (газ);
  • пікові години споживання покривалися завдяки збільшенню генерації ГЕС та ГАЕС;

Також в Україну в період пікового навантаження імпортують електроенергію, що частково компенсує дефіцит потужностей на ТЕС та АЕС.