В УПЦ заявили про повну самостійність та незалежність

Українська православна церква московського патріархату зібрала Собор у Києві щодо питань церковного життя, які виникли після початку повномасштабної війни рф проти України. Собор заявив про повну самостійність і незалежність УПЦ.

Про це йдеться на сайті УПЦ.

Собор УПЦ заявив, що засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!», звертається до влади України та рф з проханням продовжувати переговорний процес, а також висловлює незгоду з позицією патріарха московського і всієї Русі кирила щодо війни в Україні.

«Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української православної церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української православної церкви», — йдеться у повідомленні.

А що з ПЦУ?

Попри віддалення від московського патріарха, Українська православна церква заявила про «глибокий жаль у зв’язку з відсутністю єдності в українському православ’ї» та «існування розколу».

Для відновлення діалогу в УПЦ хочуть, аби представники Православної Церкви України «припинили силові захоплення храмів та примусові переводи парафій».

Крім того, УПЦ вимагає від ПЦУ «усвідомити, що їхній канонічний статус є фактично неавтокефальним».

«Собор висловлює глибоке переконання, що запорукою успіху діалогу має стати не тільки бажання до відновлення церковної єдності, але й щире прагнення вибудовувати своє життя на засадах християнської совісті та моральної чистоти», — йдеться у повідомленні.