Верещук, Арахамія, телеканал «ZIK» та інші отримали антипремію за сексизм «Це яйце»

У Києві вдруге вручили антипремію «Це яйце» за сексизм.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Як зазначається, у 2020 році номінантами стали українські народні депутати, посадовці, зокрема й президент України, а також національні канали й місцеві видання. 

Шляхом голосування зі списку претендентів журі обрало «переможців» у двох категоріях: «Сексистське висловлювання» та «Сексистський матеріал».

Так, у номінації «Сексистське висловлювання» «перемогли»: 

1-2. Очільник партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко та керівник однойменної фракції Давид Арахамія.

Вони потрапили у сексистський скандал, коли під час візиту до Миколаєва обговорювали свою колегу Ірину Аллахвердієву: «Така піддута, звичайно, трохи. Трохи тюнінг too much». А також назвали ще одну свою колегу Тетяну Домбровську «робочою бабою, як корабельна сосна». 

Згодом Корнієнко вибачився за свої слова.

3. Кандидат на посаду мера Одеси Євген Червоненко.

Він отримав антипремію за образу депутатки від «Слуги народу» Галини Янченко. На одному з ток-шоу він сказав: «Ваш рівень - навчитися правильно, здвинувши ноги, сидіти на ток-шоу, дівчино».

Після цього політикиня покинула студію.

4. Також експерти відзначили начальника Центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді в Кривому Розі Павла Дабіжу. 

Він у коментарі до допису депутатки Криворізької міської ради від об’єднання «Самопоміч» Людмили Бурман засумнівався у необхідності надавати виборче право жінкам: «Найбільше зло - це допустити жінок і дітей до ухвалення важливих рішень, наприклад до голосування, який би вигляд не мали ці люди. Тому загальне виборче право і рівність чоловіків і жінок - це нісенітниця». 

Наразі коментар видалили, проте публічного вибачення за ці слова комісія конкурсу не знайшла. 

У номінації «Сексистський матеріал» теж четверо переможців:

1. Телеканал «ZIK».

Він влаштував опитування, чи справжні груди у колишньої заступниці міністра інфраструктури Олександри Клітіної після того, як вона повідомила про створення своєї партії «Україна проти корупції». Відеозвернення експосадовиця записала у купальнику.

2-3. «Новини Черкащини» та «Таблоїд 18000».

Одразу два медіа поділять між собою антипремію за сексизм через применшення ролі жінки в заголовках: «Дружина письменника з Черкас отримала нагороду за найкращу режисуру на американському кінофестивалі» та «Дружина письменника з Черкас отримала нагороду за найкращу режисуру».

Ідеться про перемогу української режисерки Ірини Цілик на кінофестивалі Sundance за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно (стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин») та ще низку інших нагород міжнародних кінофестивалів. 

Опублікувавши такий заголовок, видання применшили роль режисерки Ірини Цілик, знецінили її роботу як самостійної незалежної людини та фахівчині своєї справи. 

4. Інформаційна агенція Гал-інфо.

Вона опублікувала статтю з рубрики «Портрет кандидата». Героїнею матеріалу стала Оксана Юринець – кандидатка від партії «Удар». Матеріал супроводжувався ілюстрацією, що зображувала Оксану з великими губами та довгими нарощеними нігтями. Позаду неї було видно велику чоловічу тінь. Проте її опонента Ігоря Зінкевича в цьому ж виданні показали також карикатурно, але як успішного, ділового чоловіка.

Та цьогорічну «Спецпремію» отримує кандидатка на посаду міського голови Києва, нардепка від партії «Слуга народу» Ірина Верещук. 

В інтерв’ю Дмитру Гордону Верещук сказала: «Коли я чую про ці "феміністичні рухи", кажу їм: "В армію. І все стане на свої місця"».

Координаторка проєкту #вибориБЕЗсексизму Ірина Тишко переконана, що Верещук продемонструвала приклад патріархального мислення та внутрішньої мізогінії: «Попри те що більшість скарг про сексистські висловлювання, які ми отримали в межах номінацій антипремії, стосувалися чоловіків, на жаль, цього року ми віддаємо спеціальну нагороду жінці». 

Зазначимо, що в Збройних силах України проходять службу і працюють понад 58 тисяч жінок. 

В Українській Гельсінській спілці з прав людини додали, що до короткого списку номінантів на антипремію також були занесені: президент України Володимир Зеленський, генеральний директор ТК «Футбол» Олександр Денисов, видання «Страна» та «Європейська правда», програма «ТСН. Тиждень» каналу «1+1» та 5 канал.