Верховна Рада ухвалила закон про довші відпустки та виплати військовим

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про довші відпустки військовим під час дії воєнного стану, а також про виплати додаткової винагороди.

Про це повідомляють народні депутати Олексій Гончаренко та Ірина Геращенко.

За відповідний законопроєкт №9342 проголосували 311 народних депутатів.

Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що з першого читання законопроєкту зберегли такі норми:

  • Довші відпустки для військових: до 30 днів щорічна та до 10 днів — за сімейними обставинами. Курсантам — відпустка 10 днів взимку і 20 днів влітку.
  • Доплати строковикам лишили 6 000 гривень/місяць, курсантам — 2 350 гривень/місяць.
  • Не допускаються до участі у веденні бойових дій військовослужбовці з-поміж призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базового військового вишколу.
  • Мінімальний термін проходження базової військової підготовки — не менше одного місяця.

Також за цим законом військовослужбовцям щомісяця виплачуватиметься додаткова винагорода у 30-100 тисяч гривень за виконання бойових (спеціальних) завдань.

Гончаренко сказав, що пропонувалося повернути доплати у розмірі 30 тисяч грн усім військовим, а також дати можливість доплачувати до 300 тисяч грн щомісяця тим, хто безпосередньо воює «на нулі», але за це проголосували лише 79 депутатів.

У другому читанні у законопроєкт додали, що для поранених, які визнані непридатними до військової служби та зараховані у розпорядження відповідних командирів, запроваджуються два місяці виплат за останньою займаною посадою; із третього місяця до закінчення розпорядження — додаткова виплата 20 100 гривень.

Померлим унаслідок поранення передбачена одноразова виплата у розмірі 100 тисяч гривень. Тяжко пораненим на лікуванні, полоненим та зниклим безвісти — щомісячна додаткова винагорода у 100 тисяч гривень.

Також закон встановлює мінімальний поріг доплати для інструкторів у військових частинах — 15-30 тисяч гривень. А щорічна відпустка строковикам збільшилась із 10 до 30 днів.

Нагалаємо, у квітні Верховна Рада підтримала повернення на час воєнного стану 30 тисяч гривень доплат для військових, поліцейських та інших через поправку до законопроєкту №8312. Нинішня ініціатива про виплати військовим замінить цю поправку.