Верховний суд не дозволив компаніям, наближеним до Суркісів, стягнути з «ПриватБанку» 350 млн доларів

Верховний суд поставив крапку у тривалій суперечці між шістьма компаніями, наближеними до родини бізнесменів Суркісів, та «ПриватБанком», не дозволивши стягнути з держави майже 350 мільйонів доларів.

Про це повідомляється на сайтах Міністерства юстиції та «ПриватБанку».

Шість компаній-нерезидентів вимагали від «ПриватБанку», Міністерства фінансів та Кабінету міністрів виконати нібито умови депозитних договорів, виплативши їм майже 350 млн доларів.

Справа «компаній Суркісів» розглядалася судами з 2017 року, а з 2020 — у Верховному суді.

Зрештою, Верховний суд прийняв постанову, якою відхилив вимоги компаній.

Нагадаємо, родина Суркісів відкрила депозити на рахунках кіпрської філії «ПриватБанку» ще у 2014 році. Проте після націоналізації банку членів родини Суркісів визнали пов’язаними з банківською установою, а їхні багатомільярдні депозити обміняли на акції. Згодом усі акції держава купила за 1 гривню під час націоналізації. Ця процедура називається bail-in.

Суркіси із цим рішенням не погодились, і ще у 2017 році виграли у Печерському суді справу проти «ПриватБанку», зобов’язавши виплатити їм їхні депозити з відсотками. Також вони виграли апеляцію.

Однак Кабмін подав касаційну скаргу до Верховного Суду. Там зупинили рішення про виплату Суркісам майже 350 млн доларів.