Восени зростуть ціни на гречку та хліб
Уже восени 2019 роки українці зіткнуться з дефіцитом гречки на полицях магазинів, після чого крупа подорожчає в роздробі до 20%. Ціну кілограма прогнозують на рівні 50 грн. Одночасно підніметься вартість хлібобулочних виробів, особливо серйозно - буханець «Українського» і інших сортів з житнього борошна. Це перші прогнози, які дали експерти по перших результатах весняних польових робіт в 2019 році. Про це повідомляє Реал.
Головна причина, за словами економіста Олега Пендзина, лежить в змінах структури посіву злакових. Загальна площа посівних з 2018 року майже не змінилася - склала 27,7 млн. Га. Але сильно зменшилися площі під двома культурами: під гречкою - її засіяли лише на 41% від обсягу 2018 року, а також під житом - близько 75%.
Що відбувається з цінами на гречку
41% посівів гречки - це 45 тис. Га (у 2018 році було - 103,4 тис. Г). Навіть за найсприятливіших кліматичних умовах урожай з таких площ, за оцінками фахівців, складе не більше половини від минулорічного обсягу. А ось споживання гречаної крупи, за прогнозом, залишиться на торішньому рівні. На неї відчувається стабільний попит.
Глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вирахував, що такий урожай спровокує зростання цін на гречку на 20%. Це мінімум. У разі ажіотажу подорожчання може бути і більш істотним. Таким чином виробництво гречки наздожене по рентабельності інші злаки.
«В останні роки зерно на внутрішньому ринку купується за світовими цінами. Хліб в Польщі і Литві дешевше українського на 30% », - зазначив UBR.ua Дорошенко.
Злакові культури українського виробництва користуються високим попитом в Євросоюзі. Через це вони подорожчали в 2018 році на 21%. Наші магазини вже давно продають гречку по європейським цінам.
Олег Пендзин вважає, що подорожчання гречки буде тимчасовим - протримається лише в 2019 році. А в 2020-му має нівелюватися. Адже після подорожчання гречки її знову почнуть активніше сіяти - вона стане вигідною. Ціновий маятник давно керує посівами і ринком зернових в цілому.
Посіви під житом скорочуються
Схожа ситуація і з житом, хоча вона дорожчає не через цінових гойдалок. В 2019 посіви під цією культурою скоротилися на 23% (в порівнянні з минулим роком) в рамках плавного глобального тренду, який спостерігається останні десятиліття. З 2008 року зернові господарства України скоротили площі посівів жита в 3-3,5 рази. А врожайність культури впала вдвічі.
Якщо 15 років тому з гектара жита збирали 40 центнерів зерна, то зараз вже 22. За підрахунками експертів, в 2018 році Україна виростила жита на 15% менше річних потреб для внутрішнього споживання. У 2019 му показник знову погіршиться.
Хліб не перестане дорожчати. Олексій Дорошенко вирахував, що біла буханець буде щорічно додавати в ціні по 1%, а житнє - 1,5%. Житнє борошно традиційно використовується при виготовленні всіх хлібних виробів, які відносять до «соціальним», в тому числі «українського».
Скільки посіяли в Україні
Хоча в цілому ситуація із зерновими непогана. Чиновники Мінагрополітики оголосили про виконання планів посівної на рівні минулого року, в чому теж не помилилися. Загальна площа, яку аграрії позичили посівами злакових і зернобобових культур в 2018 і 2019 роках відрізняється всього на десяті частки відсотка.
Основні зернові культури України не змінюються роками, і з семи основних злаків п'ять зайняли за підсумками посівних робіт майже ті ж площі, що і в 2018-му:
- пшениця (-0,4%)
- кукурудза (+ 1,6%)
- ячмінь (+ 0,2%)
- овес (-3,7%)
- просо (не змінилися)
Як жито, так і гречка в структурі зернових займають не більше 1% від площі, відведеної під пшеницю. Але помітити цю частину відсотка, коли ціна на гречку виросте до 50 грн за кілограм, буде вже неможливо.