З 1 квітня НСЗУ не передбачає фінансування шкільних медсестер

З 1 квітня стартує другий етап медичної реформи. Тобто заклади охорони здоров’я фінансуватимуться не за рахунок медичної субвенції, а отримуватимуть кошти напряму від Національної служби здоров’я. Запрацює обіцяна формула оплати за надані послуги, а не за ліжко місця. Про це повідомляє Gorod.cn.ua.

НСЗУ оприлюднила 27 пакетів медичних послуг, які закуповуватиме у медичних закладів. Тобто для пацієнтів вони будуть безкоштовними.

Серед всіх пакетів жодного слова про медичний персонал в школах. За словами представниці НСЗУ, це не їх відповідальність, адже співпрацює служба здоров’я виключно з медичними закладами і оплачує конкретно надані послуги.

«Це не наша компетенція. Наше головне завдання – ми закуповуємо медичні послуги у медичних закладах. І ми працюємо з медичними закладами, в яких є КНП, автономізовані, комп’ютеризовані і підключені eHealth. Школи такими закладами не являються», - зазначила Лілія Гудзь, начальниця Управління зв’язків з громадськістю НСЗУ.

Згідно українського законодавства, медична сестра в школі має здійснювати всі маніпуляції лише за згодою батьків. І те, що вона може робити, значно обмежено. Вони не можуть робити щеплень та обстежувати, оскільки це прерогатива педіатра або сімейного лікаря. У разі погіршення стану здоров’я дитини, їй мають викликати швидку.