З 23 вересня Україна переходить у «жовту» зону карантину

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила з 00:00 23 вересня запровадити на всій території України «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Таке рішення ухвалили на засіданні Комісії 21 вересня, передає пресслужба Кабінету міністрів.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що ситуація з коронавірусом в країні стрімко погіршується, тому «обов’язок держави - захистити життя та здоров’я людей». Упродовж попереднього тижня в Україні дві доби поспіль фіксували понад 6 тисяч випадків інфікування - вперше за декілька місяців.

Так, за результатами засідання, Державна комісія ТЕБ та НС вирішила встановити з 00:00 23 вересня «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів України.

Глава уряду також зазначив, що Кабінет міністрів також пом’якшив обмежувальні заходи та дозволив працювати закладам господарювання та освіти навіть у «червоній» зоні, але за певних умов.

«Обмеження «жовтої» та «червоної» зон не поширюватимуться на ті заклади, де персонал та відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби. Це той метод, який на сьогодні успішно використовує низка європейських і світових країн для того, щоб уберегти людей і водночас не зупиняти економічну активність країни», — заявив Шмигаль.

Відтепер обмеження «жовтого» рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть хоча б одне щеплення або чинний (не пізніше ніж за 72 години) результат ПЛР-тесту чи експрес-тестування.

Однак остаточне рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованих і дотримуватись карантинних обмежень, залишається за власником закладу, зазначали раніше в МОЗ.

Також заклади освіти можуть працювати, якщо не менш як 80% працівників матимуть «жовті» або «зелені» COVID-сертифікати, тобто будуть вакциновані однією або двома дозами.

За наявності «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію людина може не проходити самоізоляцію після перетину кордону. Це саме стосується й тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій.

Водночас залишається обов'язкове носіння масок у громадських місцях, транспорті, дотримання соціальної дистанції.

Громадський транспорт у «жовтій» зоні працюватиме без обмежень.