З окупованих територій евакуювали морського піхотинця, який перебував у російському полоні 1,5 року

Загін спеціальної розвідки Військово-морських сил ЗСУ «Янголи» провів багатоетапну спеціальну операцію з евакуації 29-річного морського піхотинця з тимчасово окупованої території. У полоні військовий провів близько півтора року.

Про це повідомили ВМС ЗСУ.

Морпіх Олександр потрапив до російського полону під час виконання завдання. У полоні він неодноразово ставав постраждалим та свідком тортур і знущань з  українських полонених.

З перших днів, як Олександр потрапив до полону, військовослужбовці «Янголів» шукали варіанти, як повернути морського піхотинця назад. Як розповіли у ВМС, для визволення військового залучили дуже багато сил, однак, з міркувань безпеки, деталі операції не розкривають.

Матір військового Ольга, яка працює вчителькою української мови, розповіла: «До останнього моменту я не могла повірити, що це все можливо. Рік тому, на день морської піхоти, "Янголи" приїхали і пообіцяли його повернути. Пройшов рік і Саша тепер вдома. Я досі не можу в це повірити. Дуже дякую хлопцям за те, що повернули мого сина».

Її зустріч із Олександром відбулася у кабінеті командувача Військово-морських сил ЗСУ Олексія Неїжпапи, який особисто контролював проведення операції на всіх її етапах.

«Ми пам'ятаємо про всіх. Про кожного матроса, кожного офіцера. Так, на жаль, багато наших хлопців у полоні, але ми усіх намагаємось повернути. Як сказав наш президент: "Ми кожного памʼятаємо і кожного повернемо". Не так швидко, як бажаємо, але ми будемо докладати максимум зусиль», — зазначив командувач.

Командування Військово-морських сил ЗСУ висловило подяку міністру закордонних справ Дмитру Кулебі за сприяння в проведенні операції.

Олександр став 69 людиною, яку «Янголи» успішно евакуювали на підконтрольну уряду України територію. Окрім евакуації, загін виконує доволі широкий спектр завдань.

«Я пишаюсь моєю командою! Вони реально серйозні хлопці», — заявив Неїжпапа.