З січня 2021 року громадські заклади переходять на українську - Кремінь

З 16 січня 2021 року обслуговування споживачів, надання інформації про товари та послуги повинно відбуватись виключно українською мовою.

Про це зазначив уповноважений Верховної Ради з питань захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook.

Згідно із статтею 30 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", всі приватні, державні та комунальні надавачі послуг зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

"У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав’ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був – обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою", – підкреслив Кремінь.

Мовний омбудсмен зазначив, що у разі порушення права громадян на отримання інформації та послуг українською мовою слід звертатися до його відомства.

Нагадаємо, що у листопаді цього року, Тарас Кремінь звернувся до новообраних депутатів низки місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов, які суперечать чинному законодавству України, та направив листа до генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування відповідних рішень у судовому порядку.