Законопроєкт Зеленського про «суд у смартфоні» прийнятий Радою за основу

Сьогодні, 27 квітня, Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про введення так званого «суду в смартфоні» в Україні.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Так, народні депутати схвалили у першому читанні законопроєкт президента Володимира Зеленського №5246 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування.

За документ проголосували 272 парламентарі.

Зазначається, що ця  інформаційно-телекомунікаційна система забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах.

Передбачається, що нею зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

У свою чергу, матеріали досудового розслідування, які знаходяться у цій системі, будуть передаватися в електронній формі. Однак за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду вони можуть надаватися у паперовій формі.

Також підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі будуть визнаватися оригіналами.

Несанкціоноване втручання у роботу «суду в смартфоні» буде каратися.