Зеленський доручив вивести до кінця 2021 року на орбіту власний супутник

Президент України Володимир Зеленський доручив вивести на навколоземну орбіту космічний апарат дистанційного зондування Землі до кінця 2021 року.

Про це написав віцепрем'єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський у Facebook.

«Сьогодні в стінах уряду провів нараду щодо створення українських космічних апаратів дистанційного зондування Землі з високою роздільною здатністю із основними розробниками, а також із замовниками супутникових послуг», - наголосив віцепрем'єр.

За його словами, йдеться про супутник «Січ 2-30 (2-1)», який розробляють у державному конструкторському бюро «Південне».

Уруський вважає, що запустити супутник до кінця цього року «цілком реально за умови максимально ефективної роботи і є нагальною необхідністю».

«Наявність подібних космічних апаратів не лише сприятиме вирішенню широкого спектра завдань як в інтересах економіки, так і силових структур, а й дозволить зекономити бюджетні кошти, які сьогодні витрачаються на закупівлю послуг, що надаються подібними апаратами за кордоном», — зазначив міністр.

Супутник «Січ 2-30 (2-1)» призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах, а також для моніторингу параметрів магнітосфери планети.

Крім того, Уруський доручив «сприяти виведенню на орбіту» третього супутника PolyITAN-3, який створили у Національному технічному університеті «КПІ». Головне завдання супутника — робити фото й передавати їх на Землю. За допомогою PolyITAN-3 дослідники, зокрема зможуть прогнозувати землетруси та досліджувати іоносферу.

Перший супутник PolyITAN-1 запустили на навколоземну орбіту у червні 2014 року, а другий — PolyITAN-2-SAU — у 2017 році.