Зеленський підписав закон, який прирівнює цифрові паспорти до звичайних

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №1368-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Так, закон закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта громадянина України та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів.

Це дасть змогу використовувати цифрові документи:

  • під час подорожей залізницею або літаком у межах України;
  • під час медичного обслуговування чи банківських операцій;
  • для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти;
  • під час придбання товарів у магазині;
  • для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.

Електронні паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Їхні основні переваги – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання.

Проте цифрові документи не можна буде використовувати для перетину кордону (крім випадків підтвердження особи при в’їзді в Україну) та виїзду на тимчасово окуповані території.

Закон набирає чинності 23 серпня 2021 року.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4355, за яким цифрові паспорти у додатку «Дія» зможуть мати на рівні закону таку ж юридичну силу, як і пластикові чи паперові аналоги. 

Сьогодні близько 5 млн громадян України користуються е-паспортами (цифровими образами ID-карток) через мобільний додаток порталу державних послуг «Дія».