Зеленський відповів на петицію про легалізацію одностатевих шлюбів

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію, у якій закликають легалізувати в Україні одностатеві шлюби. Він зазначив, що звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням розглянути це питання та проінформувати про результати.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Зеленський нагадав статтю 21 Конституції України, у якій йдеться про те, що усі люди є вільними і рівними у своїй гідності та правах. Водночас він додав, що, згідно з 51 статтею основного закону, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Також глава держави зазначив, що в умовах воєнного стану Конституція України не може бути змінена.

За словами Зеленського, уряд, який відповідальний за заходи щодо забезпечення прав і свобод людини, раніше напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства. Саме тому президент вирішив звернутися до Шмигаля з проханням розглянути порушене в електронній петиції питання та проінформувати про відповідні результати.

Як зазначається, петиція вже набрала понад 28,5 тисячі голосів, хоча для відповіді президента достатньо 25 тисяч.

Авторка петиції Анастасія Совенко виклала її суть досить коротко: «У цей час кожен день може бути останнім. Хай люди однієї статі отримають можливість створити сім'ю й мати офіційний документ, що підтвердить це. Їм необхідні такі ж права, що й у традиційних пар».

Підтримати петицію закликав, зокрема, відомий художник Олександр Грехов, громадські організації тощо.