Зеленський відповів на петицію про введення відповідальності за «примусову вакцинацію»

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію, автор якої вимагав ввести кримінальну відповідальність за «примусову вакцинацію».

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Так, петиція набрала потрібні 25 тисяч голосів, тому президент був зобов'язаний її розглянути.

У ній автор зажадав ввести покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років за «примусову вакцинацію».

Петиція також пропонувала прирівняти звільнення або недопуск до роботи до «примусової вакцинації», а також «забезпечити громадянам право вирішувати, потрібно їм вакцинуватись чи ні».

Автор заявив, що в Україні перед вакцинацією не проводять обстеження людини та не визначається наявність хронічних чи онкологічних хвороб. Зазначимо, що перед щепленням проти коронавірусу в Україні пацієнти отримують анкету, у якій їх просять вказати про наявність хвороб чи алергію на попередні вакцини.

У петиції також йдеться, що деякі види вакцин, які вводять в Україні, не схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я та «сумнівної якості». Проте, якщо автор має на увазі препарати проти COVID-19, то в Україні використовують лише вакцини, схвалені ВООЗ.

Також у петиції наголошувалось, що нібито медичні заклади шляхом підписання договору з пацієнтом знімають із себе та своїх працівників відповідальність за наслідки щеплення. 

Крім того, автор петиції указав, що в жодній із вакцин досі немає точної інструкції щодо можливих побічних реакцій. Зазначимо, що можливі побічні реакції оприлюднені, наприклад, для вакцин Spikevax (від компанії Moderna) та Vaxzevria (від AstraZeneca) и Comirnaty (від Pfizer).

У відповідь Зеленський зазначив, що закон України зобов'язує українців піклуватися про своє здоров'я та не шкодити здоров'ю інших, а також у передбачених законодавством випадках вакцинуватися.

Також президент підкреслив, що закон дозволяє запроваджувати обов'язкову вакцинацію щодо окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань.

Глава держави розповів, що в Україні існує обов'язкова вакцинація проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця та кору. Водночас для запобігання поширення інших інфекційних захворювань обов'язковій вакцинації можуть підлягати працівники окремих професій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників або поширення ними інфекційних хвороб.

Водночас Зеленський нагадав, що в Україні існує кримінальна відповідальність за порушення роботодавцями прав своїх працівників. Так, стаття 172 Кримінального кодексу забороняє звільнення співробітника з особистих мотивів і інші порушення прав робітників.