Зеленський відповів на петицію про заборону видачі повісток на вулиці, блокпостах та АЗС

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію, у якій закликали заборонити видавати повістки на вулиці, блокпостах та АЗС. Глава держави звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та доручив йому опрацювати це питання.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Так, Зеленський зазначив, що може діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, які передбачають Конституція та закони. Він нагадав, що захист вітчизни є конституційним обов'язком громадян України.

Також глава держави додав, що закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає, що організація i порядок проведення мобілізації визначаються законами України, актами президента України та Кабінету міністрів.

Зокрема, президент здійснює загальне керівництво у сфері мобілізації: визначає мету, завдання, вид, обсяги, порядок i строки її проведення.

Водночас організаційне керівництво мобілізацією в Україні здійснює уряд, а безпосереднє керівництво реалізації заходів мобілізації — центральні органи виконавчої влади, інші державні органи та центральні органи управління військових формувань.

Крім того, зазначає Зеленський, плануванням і здійсненням мобілізації у Збройних силах України та інших військових формуваннях займається Міністерство оборони через Генеральний штаб ЗСУ. Крім того, порядок оповіщення військовозобов’язаних про їхній призов на військову службу під час мобілізації та вручення повісток врегульовується актами Кабінету міністрів, Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ.

«З огляду на викладене я звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання в контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок і військову службу», — резюмував Зеленський.

Зазначимо, що петиція, у якій закликають заборонити видавати повістки на вулиці, блокпостах та АЗС, набрала необхідні для відповіді Зеленського 25 тисяч голосів у середині липня. 

Автор петиції написав, що, згідно з законом черговість мобілізації має зазначати президент у відповідному указі. Проте глава держави доручив розробити її Генштабу ЗСУ, і той, як стверджує автор петиції, засекретив цю інформацію.

Відтак у петиції наголошується, що оскільки для громадян ці відомості недоступні, вони не мають юридичних підстав для захисту від неправомірної мобілізації. Також ідеться про те, що через це зараз трапляються порушення: подеколи людям видавали повістки, вписавши в них ім'я просто на місці, або взагалі «забирали прямо з черг на АЗС».

«Зараз же багато охочих людей, які свідомі, мають бойовий досвід, але не можуть вступити на службу, бо багато де просто на вулицях набрали людей, які не мають досвіду та/або достатнього бажання воювати, що робить оборонний потенціал меншим», — ідеться у петиції.

Тому Зеленського закликають до того, щоб резерв набирали передусім із тих, хто сам висловить таке бажання, та заборонити видачу повісток усюди, крім Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Як альтернативу такому кроку в петиції пропонують оприлюднити й оновлювати стан хвиль мобілізації, щоб люди, які не підпадають під чинну хвилю, могли відстоювати свої права, якщо їх захочуть незаконно або з порушеннями призвати на службу.

Нагадаємо, упродовж останніх тижнів в Україні почали регулярно вручати людям повістки як покарання за певне порушення, зокрема, за порушення комендантської години. 

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков виступив проти таких покарань, назвавши цю практику «дурнею»: «Іноді це робиться як покарання за щось - наприклад, порушення швидкісного режиму. Я точно проти цього. Я вважаю, що це дурня повна, тому що служити країні й захищати країну — це точно не має бути покаранням».