Зеленський вніс у Раду як невідкладний законопроєкт, покликаний ліквідувати олігархічну систему в Україні

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт №5599, яким влада обіцяє побороти олігархічну систему в Україні.

Про це повідомила пресслужба глави держави.

На сайті Ради зазначається, що законопроєкт «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» передали на розгляд керівництву. Наразі тексту документа ще немає.

Документ містить визначення олігархів — «осіб, які мають значний вплив у господарському, політичному житті країни, а також контролюють основні сегменти медійного простору».

Законопроєкт не порушує основоположних прав людей, які підпадають під визначення олігарха, а лише визначає коло цих осіб і встановлює правила їхніх прозорих взаємовідносин з представниками влади.

Крім того, документ регламентуватиме зустрічі та інші взаємовідносини представників органів влади «з людьми, які володіють значними активами».

Проєкт закону має обмежений термін дії — 10 років.

«Він має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні», - пояснюють в пресслужбі.

Також додається, що, як свідчить досвід інших успішних країн, усунення монопольного становища олігархів дасть поштовх розвитку середнього класу та пришвидшить розвиток економіки.