Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня перемоги

Президент Володимир Зеленський з нагоди 9 травня нагадав про внесок українців у перемогу над нацизмом в Другій світовій війні.

Про це він заявив у своїй промові, передає Офіс президента.

За словами Зеленського, «перемога — це вдячність, яка не має меж, строків давності чи географічного поділу і пам'ять про її страшну ціну».

«Загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів, зокрема понад 8 мільйонів українців. І через ці жахливі цифри слово "перемога" треба сприймати без ейфорії та запаморочення. Бажання повторити перемогу може стосуватися чемпіонату з хокею або футболу, але не війни та смертей кожного з 2 194 днів Другої світової», — заявив президент.

Він також зазначив, що перемога над нацизмом — «вистражданий скарб».

«Це не черговий привід поїхати на шашлики, не наліпки на авто, а квіти на могилу предкам. Це не карнавал, не костюмована вечірка й точно не фотосесія політиків у формі армії, до якої вони не мали стосунку, з кулеметом, який вони не вміють тримати в руках», - підкреслив Зеленський.

Глава держави також згадав війну на Донбасі, яка триває з 2014 року.

Він висловив сподівання, що тимчасово окуповані території Донбасу та Криму повернуться під контроль України — і ми будемо відзначати дві дати звільнення.

«Обов’язково настане день, коли можна буде пройтися недільним Донецьком, Луганськом і Ялтою та побачити, як набережною гуляють родини з дітками, фотографуються молодята, у парку дідусь вчить онучку кататися на велосипеді, а поруч вуличний скрипаль неймовірно виконує «Мелодію» Мирослава Скорика. І все це відбувається під синьо-жовтими прапорами, в незалежній Україні», - підсумува Зеленський.

Нагадаємо, сьогодні, 9 травня, Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.