Зеленський звільнив Юрія Содоля з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що вирішив замінити командувача Об’єднаних сил Збройних сил України, генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

Про це він заявив у своєму відеозверненні у Telegram-каналі.

За словами глави держави, його замінить бригадний генерал Андрій Гнатов.

Зеленський розповів, що провів сьогодні нараду з військовими, зокрема з міністром оборони, головнокомандувачем ЗСУ та начальником Генштабу. Вони обговорили ситуацію на ключових напрямках фронту. Найбільша увага зараз, за словами Зеленського, — Донеччині.

Нагадаємо, 23 червня начальник штабу бригади «Азов» Національної гвардії України Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо бойового генерала.

Він не назвав імені військового, а втім, «Українська правда» з покликанням на власні джерела стверджувала, що йдеться саме про Содоля.

За словами Кротевича, «99% військових його ненавидять за те, що він робить». 

«Ця людина починає розслідування проти командирів, які наступають і не втрачають позиції, проте проти себе він службові розслідування не ініціює», — написав Кротевич.

Військовий також зауважив, що це його особисте рішення і всі ймовірні наслідки він повністю візьме на себе.

Як відомо, Солодь з 1988 по 1992 рік навчався у Сумському вищому артилерійському командному училищі, пише «Новинарня». Служив у Десантних військах з 2003 року.

У 2007 був призначений командиром 25 повітрянодесантної бригади. З 2014 року брав участь у відбитті збройної агресії росії на сході України. 25 окрема повітрянодесантна бригада, командиром якої був Юрій Содоль, п’ять місяців провела в активних боях.

З 2015 року — перший заступник командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ. У березні 2018 року став командувачем морської піхоти. У грудні того самого року йому надали військове звання генерал-лейтенанта.

Відомо, що Андрій Гнатов навчався в Харківському інституті танкових військ. У 2018-2021 роках він був командиром 36 бригади морської піхоти, а у 2022 році він став заступником командувача військ ОК «Південь» Сухопутних військ ЗСУ (2022).

Має кілька нагород, зокрема Хрест бойових заслуг, Орден Богдана Хмельницького III ступеня та медаль «За військову службу Україні».