Зменшення портових зборів: ВАКС виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) виправдав колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна у справі про зменшення портових зборів, що, за версією слідства, призвело до збитків на понад 30 мільйонів гривень.

Про це свідчить трансляція судового засідання.

Як зазначається, ВАКС визнав Омеляна невинним у вчиненні злочину за частиною 2 статті 211 Кримінального кодексу України. За це йому загрожувало від 2 до 6 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Ексміністра виправдали у зв'язку з відсутністю у його діях складу кримінального правопорушення.

Водночас у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) вже заявили, що не погоджуються з виправдувальним вироком та оскаржать його в суді апеляційної інстанції.

Нагадаємо, за версією слідчих Національного антикорупційного бюро (НАБУ), колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. При цьому один із цих зборів - адміністративний - є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.