20 років за ґрати за «військові дії проти інтересів росії»: путін підписав закон

Президент росії володимир путін підписав закон про кримінальну відповідальність за заклики до дій «проти безпеки росії» та участь у військових діях проти неї.

Про це повідомляє «РИА Новости».

Цим законопроєктом путін запроваджує штраф до 500 тисяч рублів або від 2 до 4 років колонії за «публічні заклики до провадження діяльності, спрямованої проти безпеки держави». А якщо їх «вчинила» група людей чи була загроза насильства — це каратиметься від 5 до 7 років колонії зі штрафом від 500 тисяч до 2,5 мільйона рублів.

За участь «у військових діях проти інтересів росії за кордоном» росіян можуть саджати за ґрати до 20 років зі штрафом до 500 тисяч рублів.

Перехід на бік супротивника в умовах збройного конфлікту або військових дій вважатиметься держзрадою рф, за що загрожує від 12 до 20 років колонії зі штрафом до 500 тисяч рублів.

Окрім того, путін дозволив карати росіян за «конфіденційне співробітництво з іноземними спецслужбами, міжнародними чи закордонними організаціями» позбавленням волі на строк до 8 років та штрафом до одного мільйона рублів.

Також у росії вводиться кримінальна стаття про порушення вимог щодо захисту держтаємниці з покаранням до 7 років колонії. Порушенням вимог буде вважатися виїзд за кордон допущеного до держтаємниці, право на виїзд якого обмежено, та незаконне пересилання за кордон даних, що становлять держтаємницю.

Окрім того, вводиться кримінальна стаття про неодноразову пропаганду або публічну демонстрацію символіки нацизму та екстремістських організацій, за що загрожує до 4 років колонії.