Байден і Гарріс не приїдуть до Києва на саміт Кримської платформи

На першому саміті Кримської платформи, запланованому 23 серпня 2021 року, Сполучені Штати будуть представлені на рівні члена американського уряду.

Про це повідомив тимчасово повірений у справах США в Україні Джордж Кент в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Він підкреслив, що президент США Джо Байден и віцепрезидентка Камала Гарріс на самміт не приїдуть.

«Від нас буде член кабінету (уряду США, – ред.). Тобто це не буде президент, віцепрезидент, але буде член кабінету. І ми знаємо, що це дуже важливо», - зазначив дипломат.

Кент заявив, що питання деокупації Криму й участі цьому процесі США стосується не лише події 23 серпня. Він зазначив, що обговорював це питання з членами Меджлісу кримськотатарського народу і заступницею глави МЗС Еміне Джапаровою.

«Це повинен бути тривалий процес. Тому що це просто початок і не кінець. Тому що є дуже багато людей, які вважають, що вони є українськими громадянами в окупованому Криму. І ми разом повинні їм допомогти», — сказав дипломат.

Оцінюючи ефективність Кримської платформи, Кент зауважив, що саміт залучає різні рівні діяльності — дипломатичний, експертний і суспільний. І назвав його «дуже доброю концепцією».

«Україна підготувалася, щоб це був не тільки один день і не тільки на рівні між урядами, між країнами, але й розмова міжпарламентська, експертна, між представниками громадянського суспільства. Не тільки українського суспільства, а також активістів із різних країн», — підсумував дипломат.

Кримська платформа - це міжнародний майданчик з обговорення шляхів деокупації Криму. Перший саміт Кримської платформи має відбутися 23 серпня 2021 року, у якому мають узяти участь близько 30 країн.