Чинний президент Узбекистану зможе залишитися на посаді до 2040 року

В Узбекистані на референдумі проголосували за зміни до Конституції. Зокрема, президентські терміни чинного лідера Шавката Мірзійоєва анулюються. Тепер він зможе залишатися на посаді до 2040 року.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Так, одна з поправок стосується збільшення президентського терміну з 5 до 7 років. Нинішні президентські терміни теперішнього лідера Шавката Мірзійоєва, який при владі з 2016 року, обнуляться. Тож він зможе ще двічі балотуватися на посаду президента до 2040 року.

Також, згідно з поправками, Узбекистан проголошується соціальною, правовою та світською державою. Раніше цих понять не було в Конституції.

Крім того, кількість членів Сенату скорочується зі 100 до 65 людей.

Поправки також передбачають заборону видавання громадянина країни іноземній державі. У новій редакції документа прописано обов'язок держави забезпечувати громадянам мінімальну зарплату, житло та медичну допомогу, а також доступ до інтернету.

Також розширено пункти про рівні права чоловіків і жінок, заборону на примусову дитячу працю, відповідальність за втручання в роботу ЗМІ.

Як зазначається, явка на референдумі була 84%. Зміни до Конституції підтримали понад 90% учасників. Майже 9% були проти змін.