Данія дозволила відновити будівництво «Північного потоку-2»

Данське енергетичне агентство дозволило компанії Nord Stream 2 AG добудувати газопровід «Північний потік-2» у своїх водах з використанням трубоукладальних кораблів з якірним позиціонуванням. Раніше компанія не мала дозволу на залучення цих суден. Про це йдеться на сайті відомства.

Запит щодо внесення змін до дозволу на будівництво, отриманого у жовтні 2019 року, компанія Nord Stream 2 AG подала у червні.

«Внесені зміни означають, що компанія може використовувати трубоукладальні кораблі з якірним позиціонуванням як окремо, так і у поєднанні з судами, оснащеними системою динамічного позиціонування», — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що будівництво вестимуть за межами зони, де не можна використовувати судна з якірним позиціонуванням, оскільки там є затоплені запаси хімічної зброї.

Нагадаємо, проєкт будівництва газопроводу «Північний потік-2» для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський Газпром спільно з провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії.

Наразі «Північний потік-2» готовий на 93%. У разі його завершення Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу у декілька мільярдів доларів на рік.

Зараз роботи щодо спорудження газопроводу призупинили через санкції США щодо європейських підрядників, які набули чинності у грудні 2019 року.